Bölgenin yapısını ve sahip olduğu ekonomik, sosyal, kültürel ve mekansal dinamikleri etkin olarak belirlemek amacı ile çeşitli araştırma ve analiz çalışmaları yürütülmektedir.
Gerek 2014-2023 İzmir Bölge Planı hazırlık süreci, gerekse bölge planı sonrası uygulama dönemi için yapılan söz konusu analiz çalışmaları üniversiteler ve diğer uzmanlaşmış kurumlar ile kurulan iş birlikleri ile yürütülmektedir.
Bu çalışma, İzmir’deki kooperatiflerin mevcut durumlarını, mekânsal dağılımlarını, ekonomik dayanıklılıklarını, ağ ilişkilerini ve yerel kalkınmadaki rollerini ele almaktadır. Çalışma, elde ettiği sonuçlar bakımından ilgili kurumların gelecekte olası bir kooperatifçilik stratejisi ve eylem planı geliştirme süreçlerinde yol gösterici bir belge olma niteliğine sahiptir.
Bu rapor, İzmir’de tekstil sektöründe yer alan firmaların yeşil dönüşüm sürecine ne derece hazır ve istekli olduklarını tespit ve analiz etmek, bu konudaki farkındalığı artırarak firmalara bir kılavuz sunabilmek amacıyla hazırlanmıştır.
Bu çalışma, rüzgâr sanayiinin lojistik ihtiyaçlarını incelemek ve sektörün gelişmesi için öneriler sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Bu çalışma, İzmir’de rüzgâr türbini kanatlarının geri dönüşümüne yönelik bir ekosistem oluşturulması için yol haritası ortaya koymaktadır.
Çalışma, İzmir sanayisinde yoğun kaynak kullanımı ve kirletici özellikleriyle öne çıkan sektörlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kaynak kullanımı ve atık üretimi olmak üzere iki temel başlıkta ele alınan çalışmaya İzmir’de faaliyet gösteren sektörler ve sanayi kuruluşları dahil edilmiş, organize sanayi bölgeleri kendi içinde ayrıca değerlendirilmiştir.
Biyogaz ve organik gübre tesisi kurulumunda, özellikle kırsal kesimde yatırım geri dönüş sürelerinin yüksek sistem verimiyle düşürülebileceğine işaret eden bu ön fizibilite raporu; tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, kırsal alanlarda yeni istihdam olanaklarının oluşturulması ve temiz enerjide yerli ekipman üretim fırsatlarının değerlendirilmesi gibi konularda katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Bu rapor ile ülkemizde inşaat sektöründe sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hayata geçirilebilecek uygulamaların ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, yeşil bina dönüşümü sırasında kullanılan sertifika sistemlerine ve örneklerine yer verilmiş, yapıların daha sürdürülebilir bir yaklaşımla hizmet etmesini sağlayacak uygulama önerileri sunulmuştur.
Rüzgarın başkenti İzmir’de rüzgar ekosisteminin mevcut durumunu güncel verilerden istifade ederek inceleyen raporda, önümüzdeki dönem için denizüstü rüzgar enerjisinin Türkiye için büyük bir potansiyele sahip olduğunun altı çizilmektedir. Bu potansiyelin sunduğu fırsatları değerlendirmek için neler yapılması gerektiğine ilişkin bir yol haritası ortaya koyan rapor, bu yönüyle ilgili literatürde bir ilk olma özelliğini de taşımaktadır.
Ajansımız ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan “İzmir İli Jeotermal Kaynakları Araştırması” yayınlandı. İlimizdeki jeotermal sahaların jeolojik, tektonik, hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal özelliklerinin detaylı olarak incelendiği, bölgedeki jeotermal kaynakların kullanım alanları ve potansiyelleri hakkında bilgilerin yer aldığı rapora ulaşmak için tıklayınız.
İzmir’in yeşil ve mavi büyüme yaklaşımları uyarınca gelişmesini yönlendirmek ve bu geçişi desteklemek üzere hazırlanan; yeşil ve mavi büyümeye geçiş ile birlikte mevcut risklerin büyüklüğünü ve nasıl azaltılabileceğini, çeşitli müdahale senaryoları ile oluşacak ekonomik, çevresel ve sosyal faydayı, sürdürülebilir teknolojiler ve endüstriler etrafında fırsatların ne şekilde yaratılacağını ve bu fırsatların sunduğu kazanımları ortaya koymayı amaçlayan; özgün bir metodolojiye sahip; Ajansımız uzmanları tarafından yoğun bir emek sonucu ortaya konulmuştur.
Çalışmanın temel amacı, ülkemizin önde gelen liman bölgelerinden biri olan Aliağa limanlarının sağlıklı hizmet üretmesini destekleyecek biçimde liman arka bölgesinde ulaşım ve lojistik unsurlar bakımından atılması gereken adımları tanımlamak olup; mekânsal müdahale içeren stratejik eylemler ve yönetimsel modeller olmak üzere iki ana başlıkta toplam 4 stratejik amaç, 17 stratejik eylem belirlenmiştir.
İzmir’in kent çeperinde bulunan kadim üretim havzalarının belirlenmesi, bu alanlarda bitki örtüsü ve yaban hayatı varlığının, karakteristik işleme tekniklerinin, ürün deseninin ve alanların sahip olduğu sosyolojik ve kültürel özelliklerin tespiti amacıyla yayınlanmıştır.
5000 yıllık bir liman kenti olan İzmir’in tarihsel arka planından beslenen, günümüzde deniz taşımacılığı ile şekillenen tedarik zinciri ilişkilerini, coğrafya, lojistik ve teknoloji boyutlarına ilişkin kalkınma fırsatlarını, bu bağlamda İzmir’in karşılaştırmalı üstünlük alanlarını ve gelişim fırsatlarını analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır.
İzmir Limanları Mevcut Durum Analizi ve Gelişim Perspektifi çalışmasının bir alt analizi olarak İzmir’de deniz taşımacılığı gelişim serüvenini ve deniz taşımacılığında güncel küresel eğilimleri ele almaktadır.
Çalışma kapsamında bölge limanlarının mevcut durum analizi, bölgenin liman merkezli lojistik analizi ve bölgenin stratejik yük analizi gibi analizler gerçekleştirilmiş, İzmir’de deniz taşımacılığı ve limanların geliştirilmesine yönelik öneriler oluşturulmuştur.
İzmir limanları için yapılan bu çalışma, bölgenin deniz taşımacılığında sürdürülebilir ekonomik kalkınma hamlesini geliştirecek, mavi büyüme stratejilerini destekleyecek, liman operasyonlarının, yönetiminin, lojistik kümelenmelerin ve yeşil liman konseptinin bütüncül bir stratejide çok disiplinli olarak çalışılması gerektiğini göstermiştir.
Büyük veri kapsamında geniş bir alana dair temel durum ve eğilimlerin belirlenmesine yönelik analizler içeren raporun ortaya koyduğu bilgi ve bulgularla denizcilik sektörü paydaşlarına faydalı olması amaçlanmıştır.
TCDD İzmir Limanı’na, farklı dönemlerde yapılmış olan fizibilite çalışmaları ışığında tespit edilen yatırımların yapılamamış olmasının İzmir ekonomisi açısından yol açtığı iktisadi kaybın veriye dayalı olarak hesaplanması amacıyla hazırlanmıştır.
İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren ve ülkemiz demir-çelik sektörüne hammadde sağlayan gemi geri dönüşümü endüstrisini inceleyen, iyileştirilmesi gereken alanlara ilişkin öneriler ortaya koyan sektörel analiz çalışmasıdır.
Ülkemizin önde gelen liman bölgelerinden biri olan Aliağa limanlarının sağlıklı hizmet üretmesini destekleyecek biçimde liman arka bölgesini derinlemesine analiz etmeyi; ulaşım ve lojistik unsurlar bakımından burada atılması gereken adımları tanımlamak amacıyla yayınlanmıştır.
Çeşme ilçesinin kıyı turizmine dayalı ekonomik yapısının çeşitlendirilmesi ve bölgenin tarım potansiyelinin geliştirilerek değerlendirilmesi amacıyla, Alaçatı-Ovacık mahalleleri sınırlarında bir deneyim rotası oluşturulmasını hedefleyen fizibilite çalışması olarak hazırlanmıştır.
İzmir Kalkınma Ajansı tarafından 2018 yılında yayınlanan İzmir Yenilik Göstergeleri ve Yenilik Ekosisteminin Analizi çalışması ile oluşturulan “İzmir Yenilik İzleme Sistemi”nin bir çıktısı olan “İzmir Yenilik Ekosistemi 2022 Yılı İzleme Raporu”, 2021 yılı içinde elde edilen veriler ve yaşanan değişimler göz önüne alınarak hazırlanmıştır.
Ajansımızın kurulduğu günden bu yana İzmir’in değişimini veri odağında izlemek amacıyla 2020 yılında elde edilen veriler dikkate alınarak hazırlanmıştır.
İzmir Yenilik Göstergeleri ve Yenilik Ekosisteminin Analizi çalışması ile oluşturulan “İzmir Yenilik İzleme Sistemi’nin” bir çıktısı olarak 2020 yılı içinde elde edilen veriler ve 2016-2019 döneminde yaşanan değişimler göz önüne alınarak hazırlanmıştır.
2019 yılı içinde elde edilen veriler ve 2016-2018 döneminde yaşanan eğilimler dikkate alınarak İzmir’in Ar-Ge ve yenilik göstergelerinin mevcut durumunun tespiti amacıyla hazırlanmıştır.
İzmir’in Ar-Ge ve yenilik göstergelerinin yıllık olarak incelendiği raporda bölgesel yenilik kapasitesinin 2018 yılı mevcut durumu tespit edilmiştir.
İzmir’in Ar-Ge ve yenilik göstergelerinde 2011-2015 yılları arasında aldığı yol, ekosistemin gelişimi ve İzmir Bölgesel Yenilik Stratejisi’nde belirlenen amaçlara hangi düzeyde ulaşıldığı analiz edilmiştir.
İzmir’de sanayi sektörü firmalarının dijital olgunluk seviyelerinin belirlenmesini ve dijital dönüşüm alanında yapılan derinlemesine analizlerle kurulacak dijital dönüşüm merkezine yönelik tespit ve önerileri ortaya koymayı amaçlayarak hazırlanmıştır.
Bu rapor yaratıcı endüstrilerin ülkemizdeki durumunu hem ulusal hem de bölgesel ölçekte OECD ülkeleri ile kıyaslamak suretiyle ortaya koymak ve buradan hareketle de TR31 İzmir Bölgesi’nde yaratıcı endüstrilerin gelişimi için yapılacak politika çalışmalarına yönelik bilgi tabanı oluşturmayı amaçlamaktadır.
İzmir’in ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki kalkınma stratejisini bütüncül olarak ortaya koyan temel strateji vizyonunu inceleyin.
Ajansımız tarafından TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) işbirliğinde hazırlanan İzmir Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Stratejisi ülkemizde yerel kaynaklar ve yerel katılım ile yapılan ilk bölgesel girişimcilik stratejisidir. Strateji belgesi İzmir’deki girişimcilik ekosisteminin yol haritasıdır.
İzmir Bölgesel Yenilik Stratejisi, İZKA tarafından EBİLTEM ve TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanmıştır. İzmir’in Ar-Ge ve yenilik potansiyelini belirleyen ve bu potansiyeli geliştirmeye yönelik eylem planını içeren strateji belgesi tüm bölge paydaşları için yol göstericidir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) işbirliğinde hazırlanan İzmir Bilgi Toplumu Temelli Kalkınma Stratejisi, İzmir’in bilgi toplumuna ve akıllı kente dönüşümünün teşvik edilmesi noktasında ajansımızın ve diğer paydaşların ilgili faaliyetlerine temel teşkil etmektedir.
Bölge, rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi için yürütülen kümelenme faaliyetleri mevcut ve potansiyel kümelerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan İzmir Kümelenme Stratejisi çerçevesinde yönetilmektedir.
2013 yılında hazırlanan İzmir İli Yenilenebilir Enerji Sektör Analizi, İzmir’in Yenilenebilir Enerji alanındaki potansiyelini ortaya koymaktadır.
Eko-verimlilik uygulamaları aracılığıyla üretim verimliliğini sağlamak için bölgede konuya ilişkin mevcut durum ve atılması gereken adımları içermektedir.
İzmir’in batısındaki Urla, Karaburun, Çeşme, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerini içeren yarımada zeytin ve bağ kültürü, kendine özgü tarım deseni ve deniz ürünleri çeşitliliği açısından önemli değerler barındırmaktadır. Çalışma, yerel halkın katkıları ile bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerini tespit etmek ve bu değerleri sürdürülebilir biçimde geliştirmeye yönelik proje fikirleri ortaya koymayı amaçlamıştır.
Ege Denizi kıyısında 584 km’lik sahil şeridiyle ve sahip olduğu iç su kaynaklarıyla önemli bir su ürünleri potansiyeline sahip olan İzmir’de sektörün gelişim stratejisi, “İzmir Su Ürünleri Sektörü Stratejisinin Oluşturulması” çalışması ile belirlenmiştir.
İzmir’de turizm sektörünün mevcut durum analizi ve diğer ulusal ve uluslararası örneklerle kıyaslanmasını içermektedir.
İzmir’in tanıtımına katkı sağlamak amacı ile yürütülen bir algı araştırmasını, mevcut durum tespitini ve kentsel pazarlamaya yönelik stratejileri içermektedir.
İzmir’de kültür alanının geliştirilmesi için kapsamlı bir veri araştırma, derleme, değerlendirme, analiz ve strateji oluşturma çalışması olarak gerçekleştirilmiştir.
İzmir sivil toplum kuruluşlarının mevcut durumunu tespit eden ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik bir yol haritası içeren bu çalışma, ajansımız ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi iş birliğinde hazırlanmıştır.
Çalışma, dünyada kır-kent tanımlama çalışmalarında geliştirilen yeni yöntemleri inceleyerek, bu yöntemleri ülkemizin özellikleri, koşulları ve kısıtları çerçevesinde uyarlayarak, Türkiye için yeni bir kır-kent tanımlama yöntemi önerir.
İzmir’in kültürel zenginliğinin, İzmir’in zanaat ve somut olmayan kültürel miras unsurları bakımından değerlerinin, İzmir’in zanaatler ve somut olmayan kültürel miras öğelerine yönelik temel özelliklerinin tespit edilmesi, geleneksel el sanatları temelli turizmin gerçekleştirileceği yerlerin, mekanların coğrafi konumlarının belirlenmesi ve dokümantasyonunun yapılarak ziyaretçilerle buluşturulması amaçlanmıştır.
Bu rapor birbirleriyle bağlantılı iki ayrı çalışmayı kapsamaktadır. Bunlardan ilki, 2008 İzmir Girdi-Çıktı Tablosu’nun (GÇT) güncellenmesi; ikincisi ise İzmir için çevresel girdi-çıktı modelinin oluşturulması ve bu model yardımıyla karbon ayak izi analizinin yapılmasıdır.
Kentlerin sınai gelişiminde ve buna bağlı olarak modernleşmesinde tarihsel öneme sahip fabrika, imalathane, atölye, enerji üretim tesisleri, değirmenler vb. gibi tesisler günümüzde faal olarak kullanılmasalar da farklı işlevler kazandırılarak yaşamlarını devam ettirmekte ve kent belleğindeki yerlerini korumaktadır. Kent merkezine ve İzmir’in sanayileşme hikâyesine yaratıcı bir gözle yeniden bakılması amacıyla hazırlanmıştır.
Bu çalışma, iklim değişikliğinin bölgemizin tarımsal üretimi üzerindeki etkisinin anlaşılmasına ve uygun dayanıklılık stratejileri geliştirilmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir.
İzmir ilinde bir invertör üretim tesisi kurulmasının uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak amaçlanmıştır.
Yüksek ekonomik değere sahip endüstriyel süt ürünleri üretilmesi amacıyla İzmir ilinde bir tesis kurulmasının uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak üzere hazırlanmıştır.
Katma değeri yüksek üretimin artırılması ve makine imalat sektöründeki değer zincirine yeni firmaların eklenmesi amacıyla İzmir ilinde rulman üretim tesisi kurulmasının uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak üzere hazırlanmıştır.
İzmir ilinde Rüzgar Türbini Havacılık İkaz Lambası Üretim Tesisi kurulmasının uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak amaçlanmıştır.
İzmir’de elektrikli tekne ve yat üretimine yönelik tersane kurulmasının
uygunluğunu tespit etmek, yatırımcılarda yatırım fikri oluşturmak ve detaylı fizibilite
çalışmalarına altlık oluşturmak üzere hazırlanmıştır.