İzmir Bölge Planı’nda yer alan ve gerçekleştirilmesi için farklı kurumların birlikte çalışmasını gerektiren konu başlıklarında ilgili aktörler arasında koordinasyonun sağlanmasına yönelik faaliyetler yürütülmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen BEST For Energy (Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi – Boosting Effective and Sustainable Transformation for Energy) Projesi, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla hayata geçirilmiştir.
Temiz enerji ve temiz teknolojiler alanında rekabet gücü yüksek bir küme geliştirme hedefiyle 2020 yılında başlayan ve 2023 yılı Haziran ayı itibariyle tamamlanan projede rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle ve yeşil hidrojen alt sektörlerinde pek çok analiz, ekosistem geliştirme, tanıtım ve uluslararasılaşma faaliyeti yürütülmüştür.
Projenin tamamlanmasını takiben proje kapsamında üretilen bilgilerin uygulamaya aktarılmasına yönelik olarak küme geliştirme faaliyetlerine ve küme aktörleri arasındaki iş birliğini güçlendirme çalışmalarına devam edilmektedir.
Projenin internet sitesine bağlantıdan erişebilirsiniz.
İzmir girişimcilik ekosisteminin tek bir çatı marka altında toplanması, girişimcilik ortamının geliştirilmesi ve girişimcilik ekosistemindeki aktörler arasındaki eşgüdümün artırılması amacıyla “Start in İzmir” kurumsal kimliğiyle İzmir’e özel bir girişimcilik platformu oluşturulmuştur. Platform sayesinde İzmir girişimcilik ekosisteminin gündemi tek bir adresten takip edilebilmekte ve tüm aktörler birbirinden haberdar olmaktadır. Hedefimiz, “Start in İzmir” platformunu İzmir girişimcilik ekosisteminin ana buluşma mecrası haline getirmektir.
Start in İzmir platformuna bağlantından erişebilirsiniz.
İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi, İzmir bölgesi özelinde başta sanayi işletmeleri olmak üzere üretici firmalar arasında endüstriyel simbiyoz uygulamalarının gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan teknik altyapının oluşturulması amacıyla yürütülmektedir.
2021 yılında uygulamasına başlanan proje kapsamında farkındalık ve eğitim çalışmaları yürütülmekte, muhtemel endüstriyel simbiyoz işbirlikleri için sinerji çalıştayları gerçekleştirilmekte, TÜBİTAK ile işbirliği içerisinde doktora araştırma destek programı uygulanmakta ve endüstriyel simbiyoz özelinde yerli bir yazılım programı geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra bölgeye örnek oluşturacak pilot uygulamalar desteklenmekte ve projenin sürdürülebilirliğini tesis etmeye yönelik olarak kurumsal kapasite geliştirme çalışmalarına devam edilmektedir.
Ajansımız, yaratıcı endüstrileri İzmir için önemli bir gelişim ekseni olarak görüyor ve 2020 yılında yayımladığı “Türkiye’de Yaratıcı Endüstrilerin İBBS-2 Bölgeleri Düzeyinde Analizi: İzmir’e Bir Bakış” başlıklı raporda yer alan tespitler doğrultusunda, İzmir’de yaratıcı endüstriler kapsamında yer alan sektörlerin gelişmesi için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, Ajansımızın proje ortağı olarak yer aldığı iki önemli AB projesi yürütülmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen “Create in İzmir: Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Girişimcilik Merkezi Projesi” ile İzmir’e bir Yaratıcı Endüstriler Girişimcilik Merkezi kazandırılması; “INSPIRE Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uygun Dönüşümü İçin Kapasite Geliştirme Teknik Desteği Projesi” ile Türkiye’nin yaratıcı ekonomi stratejisinin hazırlanması amaçlanmaktadır.
Projelerin internet sitelerine aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.
İzmir Bölge Planı ile mekânsal planlama uygulamaları arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, yerel yönetimlerin mekânsal planlama kapasitesini artırmak ve mekânsal planlama uygulamalarını bilimsel çalışmalarla desteklemek amacıyla başta üniversiteler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde faaliyetler yürütülmektedir.