Enhancer Projesi’nde Üç Hibe Programı Açıklandı

Enhancer Projesi’nde Üç Hibe Programı Açıklandı

4.1 Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı

ENHANCER projesinin ana hedeflerinden biri, girişimcilik ekosistemindeki aktörler arasında oluşturulacak iş birliği yoluyla işletmeler kurulmasını ve bu işletmelerin sürdürülmesini sağlamak için Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere ve Evsahibi Topluma daha iyi hizmetler sunmak üzere ekosistemdeki kurumlara katkıda bulunmaktır. Bu bakımdan, proje mevcut Ortak Kullanım Tesislerinin geliştirilmesi veya yeni Ortak Kullanım Tesislerinin kurulması için hibe sağlayacaktır. Gelişmekte olan toplumlarda, özellikle bu toplumlara entegre olmaya çalışan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler için girişimciliğin geliştirilmesi, yatırım imkânları bulunmaması dâhil birçok faktörden ötürü zorlu bir hal aldığı göz önünde bulundurulduğunda, işletmeleri destekleyen tesislerin sayısının ve kalitesinin artırılması çok hayati bir önem kazanmıştır. Girişimciliğin geliştirilmesini desteklemek ve girişimciliği motive etmek amacıyla, girişimciliğin geliştirilmesini iyileştirmeyi amaçlayan bir başarı stratejisi olarak Ortak Kullanım Tesisleri uygulamaya koyulmuştur.

 

Ortak Kullanım Tesisleri ekosistemdeki mevcut işletmelere destek sağlayacak ve potansiyel yeni girişimcileri işletmelerini geliştirmeye teşvik edecektir. Bu nedenle Proje, Ortak Kullanım Tesisleri’ni Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ve Ev Sahibi Toplumdaki akranlarının etkileşime girebileceği ve ihtiyaç duydukları çeşitli hizmetlere erişebildiği girişimci merkezleri olarak görev yapan kritik odak noktaları olarak öngörmektedir.

 

İlana çıkmış Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programlarının ayrıntılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilir, konuyla ilgili sorularınızı grants@icmpd.org adresinden bizlere yönlendirebilirsiniz.

Başvuru Rehberi 

Guidelines for Applicants

 

4.3 Girişimcilik Ekosistemi Kurumları

Geçici koruma altındaki Suriyeliler ve evsahibi toplumun girişimcilik faaliyetleri üzerinden karşılıklı uyumuna katkıda bulunmak amacıyla tasarlanan ENHANCER Projesi, hibe programları ile yenilikçilğe, girişimciliğe ve insan kaynaklarına dayalı kapsayıcı bir göç politikasının uygulanması için yerel girişimcilik ekosisteminde yer alan kuruluşların kapasitesini güçlendirmeyi de hedeflemektedir. Bu sayede sözkonusu kuruluşların teknik ve beşeri kapasite eksikliği giderilmesi, geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi topluluk içerisindeki girişimciler için sağlanan hizmetlerin kalitesinin ve etkinliğinin artırılması beklenmektedir.

 

  1. Göçmenleri kapsayan bir girişimcilik ortamında ve sosyo-ekonomik kapsayıcılık yaklaşımı ile ekosistem kuruluşları arasında işbirlikleri oluşturmak ve olan işbirliklerini iyileştirmek,
  2. Ekonomik hayata müdahil olmaları için girişimcilerin ötesinde Geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi toplum içerisinde daha geniş grupları harekete geçirmek,
  3. Ev sahibi topluluklarla geçici koruma sağlanan Suriyelilerin sosyo-ekonomik uyumunu iyileştirmek amacıyla ekosistem içerisinde yer alan kurum ve kuruluşların kurumsal ve insan kaynakları yönetim stratejileri ve uygulamalarını güçlendirmek

 

öncelikleriyle hazırlanarak çağrısına çıkılan “Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi Hibe Programı” ayrıntılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, ilgili sorularınızı grants@icmpd.org adresinden bizlere yönlendirebilirsiniz

Başvuru Rehberi

Guidelines for Applicants

 

6.1 İstihdam Yaratma Odaklı Kobi Hibe Programı

ENHANCER Projesinin temel amacı, Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ve Ev Sahibi Toplulukların sürdürülebilir ve büyütebilecekleri iş mecraları ve istihdam alanları oluşturarak iş hayatına dâhil olmalarını sağlamaktır. Projenin kapsamı pek çok farklı bölge, sektör ve sosyo-kültürel alana uyarlanarak uygulanabilecek modüler strateji ve faaliyetler içermektedir.

 

Proje kapsamında İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Mersin ve Kayseri’de faaliyet gösteren KOBİ ve kooperatiflerin istihdam yaratma potansiyellerini desteklemek amacıyla toplam 32,5 milyon Avro’luk proje bütçesinin 5 milyon Avro’su hibe desteğine ayrılmıştır. Bu hibe programı kapsamında toplam 3 milyon Avro hibe tutarı ile çalışan sayısı 10 ila 249 arasında olan, finansal olarak istikrarlı, ihracata yönelik ve yüksek büyüme potansiyeline sahip yaklaşık 75 KOBİ’nin desteklenmesi planlanmaktadır.

 

Hibe Programının öncelikleri aşağıdaki şekildedir:

(i)      Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ile Ev Sahibi Topluluklar için sürdürülebilir istihdam yaratmak,

(ii)    Sürdürülebilir istihdam aracılığıyla Geçici Koruma Sağlanan Suriyelileri Türk ekonomisine entegre etmek,

(iii)   Kayıtlı ve insana yakışır iş imkânlarını artırmak,

(iv)   İş ve işçi arasındaki beceri bağlantısını iyileştirmek.

 

İlana çıkmış KOBİ Hibe Programının ayrıntılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilir, konuyla ilgili sorularınızı grants@icmpd.org adresinden ICMPD’ye yönlendirebilirsiniz.

Aşağıda güncellenmiş Hibe Başvuru Rehberi’ni bulabilirsiniz. Rehberin farklı versiyonları arasında uyuşmazlık olması durumunda ICMPD Elektronik Başvuru Platformu’nda (In-Tend: https://in-tendhost.co.uk/icmpd/aspx/Tenders/Appraisal) yer alan versiyon geçerli olacaktır. Tüm değişiklikler ICMPD Elektronik Başvuru Platformu (In-Tend) üzerinden yayınlanacaktır.

Başvuru Rehberi

Guidelines for Applicants

Programın ayrıntılarına linkten ulaşılabilir.

Hibe programı tanıtım webinarına linkten kayıt yaptırabilirsiniz.