750 Milyon TL’lik Teknoloji ve İnovasyon ile Bölgesel Kalkınma Fonları Kuruldu

750 Milyon TL’lik Teknoloji ve İnovasyon ile Bölgesel Kalkınma Fonları Kuruldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ana yatırımcısı ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan “Bölgesel Kalkınma Fonu” ile “Teknoloji ve İnovasyon Fonu”nun tanıtımı İstanbul’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

750 Milyon TL’lik Teknoloji ve İnovasyon ile Bölgesel Kalkınma Fonları Kuruldu

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ana yatırımcısı ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan “Bölgesel Kalkınma Fonu” ile “Teknoloji ve İnovasyon Fonu”nun tanıtımı İstanbul’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplamda 750 milyon TL büyüklüğündeki iki fonla finansman ihtiyacı olan ve katma değeri yüksek mal ve hizmet üreten işletmelerin desteklenmesi, teknoloji tabanlı girişimlerin büyütülmesi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması hedefleniyor.

10 yıllık dönemde faaliyet gösterecek fonlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bölgesel Kalkınma Fonu için 400 milyon TL, Teknoloji ve İnovasyon Fonu için ise 350 milyon TL olmak üzere 750 milyon TL taahhütte bulunmuştur. Bu kapsamda, Bölgesel Kalkınma Fonu ile kalkınma açısından öncelikli sektörlerde hizmet veren şirketlerin desteklenerek büyütülmesi ve profesyonel yönetimle kurumsallaşması, ihracat veya ithal ikame potansiyeli yüksek sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere destek olunması, böylece bölgelerin gelişmesine ve rekabet güçlerinin yükseltilmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile de yeni fikirler ve yeni teknolojiler ortaya koyarak, yüksek katma değer oluşturacak ve hızlı büyüme potansiyeline sahip girişimlerin desteklenmesi hedefleniyor.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Biz sadece yeni bir başlangıcın fitilini ateşlemiş oluyoruz. Bu başlangıç sermayesinin ardından oluşacak alt fonlarla kısa vadede milyarlarca liralık kaynağın yatırıma ve üretime dönmesi dünyadaki uygulamalarda da elde edilen doğal bir netice, inşallah bizim fonlarımızda da olacak. Ar-Ge, Ür-Ge ve teknolojik dönüşüm artık tamamen kamu kaynaklarından, merkezi bütçeden değil aynı zamanda bu yatırımlarından gelen geri dönüşlerle de beslenecek. Bizim amacımız toplumsal refahı güçlü ve sürdürülebilir büyümeyle, nesilden nesile aktarılabilen rekabetçi ve kurumsal bir işletme altyapısını kurmak. İşte başlattığımız fonlar, hedeflerimize varmada önemli bir kaldıraç görevi üstlenecek.”

Kalkınma Ajanslarının bu süreçte önemli görevler üstleneceğini dile getiren Varank, ajansların kuruldukları günden bugüne, yani son 10 senede, bölgelerinde politika geliştiren, istihdamı ve büyümeyi tetikleyen kurumlar olduğunu, Kalkınma Ajansları’nın ikinci 10 yılında mevcut uygulamaları daha ileriye götüreceklerini belirtti. Bakan Varank, 2020 yılının Ajanslar için bir dönüşüm yılı olacağını ve Bölgesel Kalkınma Fonu’nun da bu dönüşümün temel araçlarından biri olacağını dile getirdi.