Su Altı Kültür Mirasının Canlandırılmasında İzmir Model İl Olacak

Su Altı Kültür Mirasının Canlandırılmasında İzmir Model İl Olacak

İzmir Körfezi’nde su altı kültür mirasını ortaya çıkarmak, korumak ve kültür turizmine kazandırmak amacıyla, Ajansımız ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşecek proje için imza töreni düzenlendi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve akademisyenlerin katılımıyla Koca Piri Reis gemisinde gerçekleştirilen imza töreni ile başlatılan projede su altı kültür mirası açısından özel bir konuma sahip olan İzmir kıyılarında su altı kültür varlıkları tespit edilecek ayrıca bu varlıkların su altı kültür turizmine kazandırılması, yerinde koruma ve sergilenmesine yönelik öneriler de geliştirilecek.

Proje kapsamında Güzelbahçe, Urla, Karaburun ve Foça ilçelerinde gerçekleştirilecek saha çalışmalarında su altı kültür varlıkları tespit edilecek, buluntuların bulundukları yerde fotoğraflanmaları sağlanacak ve üç boyutlu görselleştirme ile batık alanları haritalandırılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak izin doğrultusunda başlayacak olan çalışmalarda Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş’ın yürütücülüğünde Dr. Öğr. Üyesi Nilhan Kızıldağ ve Arş. Gör. Özkan Özel görev alacak.

Arkeolojik değeri olan çok sayıda batık bulunduğu için su altı arkeolojisi açısından Ege ve Akdeniz’in en zengin bölgesi olarak nitelendirilen alan turizm ve sportif amaçlı dalış alanı,  su altı ören yeri, arkeopark olma potansiyeli de taşımaktadır. Çalışma ile alanın bu potansiyeli değerlendirilirken tespit edilen buluntular ve elde edilen veriler orta ve uzun vadede İzmir’de bir “Deniz savaş tarihi müzesinin” kurulmasına zemin oluşturabilecektir.

Projenin, Ajansımızın mavi büyüme perspektifi çerçevesinde deniz ve kıyıların potansiyelini değerlendirmeye yönelik gerçekleştirdiği diğer çalışmalarla birlikte, bölgemizde mavi ekonominin geliştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir.